Зимната пауза чука на вратата! Едни 20 кръга от Първа лига ей така си отидоха, а първата позиция за първи път от много време не е окупирана от единственият ни представител в евротурнирите Лудогорец. Да, ЦСКА има огромната възможност да завърши есенния полудял на върха във временното класиране, но дали "орлите" ще бъдат детронирани поне за известно време ще разберем по-късно днес. Иначе 20-ия кръг съвсем не беше лишен от интрига. Станахме свидетели на няколко изненади, а някои от мачовете пък си се развиха по очаквания начин.

Кръгът бе открит от двубоя между Септември и Черно море в петък. Изненадващо или не “моряците” допуснаха загуба с 1:2 на националния стадион в София. Възпитаниците на Николай Митов отново бяха успешни срещу варненци след като в предишния двубой между двата тима Септември победи с 4:1. За домакините на два пъти се разписа Мартин Тошев в 35-ата и 67-ата минути. За Черно море пък точен бе Георги Илиев в 52-ата минута. С ценния успех Септември натрупа 23 точки и вече са равни с Локомотив Пловдив, заемайки 10-ото място в класирането. Черно море пък продължава с неубедителните си изяви и остана с 25 точки на седмата позиция във временното подреждане.

Тошев: Нека не слагаме каруцата пред коня

Митов: Имаме още много работа, но е друго с 23 точки

Георги Илиев: Смешно е да говорим за Топ 6

Съботният ден стартира с двубоя между Ботев и Етър. Пловдивският тим сложи подобаващ край на мачовете си от есенния полусезон в Първа лига. "Жълто-черните" надделяха в домакинството си на Етър с 3:0, като изковаха успеха си още преди почивката.  Тогава Серкан Юсеин и Дуде Ндонгала вкараха невероятни попадения и въпреки изгонването на Юсеин малко след втория гол на тима му, нямаха проблеми да удържат успеха и да сложат край на серията си от равенства до момента.  След подновяването на играта Цветомир Панов направи 3:0, а Иван Скерлев от "болярите" беше изгонен, за да завършат и двата тима с еднакъв състав. Трите точки изкачиха “канарчетата” на петата позиция с актив от 32 пункта. Етър пък заема 12-ата с 18.

Играчът на мача Панов: Сигурни сме за Топ 6

Генчев: Най-слабият ни мач, разочарован съм от целия отбор

Киров: Надявам се да сме мобилизирани срещу Литекс

Гвоздеят на съботната програма бе двубоят между Левски и Славия. Най-старото столично дерби обаче не предложи очакваното качество, на което тайничко се надявахме и завърши при резултат 1:1. Все пак Славия си заслужи напълно точката, дошла след изравнителен гол в края на Андреа Христов. Преди това Серджиу Буш бе открил за левскарите, които обаче бяха много безидейни през почти целия двубой. Така след три поредни победи "сините" отново загубиха точки, с което утежняват допълнително задачата си да настигнат лидерите Лудогорец и ЦСКА. В момента възпитаниците на Делио Роси заемат третата позиция в класирането с актив от 39 точки. Славия пък е на 8-ото място с 24.

Андреа Христов: И срещу Левски показахме, че играем футбол

Роси: Питам се и аз защо днес не се получи в атака

Загорчич: Левски не играе футбол и се самозаблуждава

Прохазка: Не заслужавахме да победим

Дунав и Локомотив Пловдив пък си спретнаха супер дерби в първия мач от неделния ден. Първите 45 минути от двубоя изобщо не предвещаваха подобен развой на събитията във втората част от двубоя. Русенци нанизаха два гола в самото начало на второто полувреме. Точно тогава всичко изглеждаше напълно изгубено, локомотивци надигнаха глави и измъкнаха равенството в двубоя. Юлиан Ненов в 46-ата и Мирослав Будинов в 52-ата минута бяха точни за домакините. "Смърфовете" стигнаха до точката, благодарение на головее на Веселин Марчев в 60-ата и на Халед Аяри в 88-ата минута на срещата.

След поделените точки пловдивчани се изкачиха на 9-ата позиция с актив от 23 точки, колкото има и десетият Септември. Дунав пък продължава да заема предпоследната позиция в класирането с 15 точки.

Ненов: Ще изплуваме през новата година

Орачев: Разочарован съм от резултата

Акрапович критичен: Не може така да се играе футбол

Отборът на Верея измъкна точка при домакинството си на аутсайдера Витоша Бистрица от 20-ия кръг на Първа лига. Битката на „Трейс Арена“ завърши при 1:1, след като „бистришките тигри“ поведоха в 36-ата минута чрез Ивайло Лазаров и бяха напред в резултата до 83-ата минута, когато Валери Домовчийски изравни. Така старозагорци постигнаха второ поредно равенство, след като и миналата седмица завършиха при резултат 1:1 с Локо Пд. Верея няма победа от 4 мача насам, като в момента заема шестата позиция в класирането с актив от 31 точки.

Илиан Илиев за бъдещето на Верея: Никой не знае нищо

Коце Ангелов: Радостен съм от развитието на отбора

Играчът на мача за Витоша: Самочувствие се трупа с добра игра и резултати

Стигнахме и до кулминацията на последния мач от иначе вълнуващата неделя в българското първенство. За десерт ЦСКА сложи цели 6 черешки на тортата на собственика Гриша Ганчев, който вчера празнуваше своя 55-годишен рожден ден. "Червените" разнищиха добре представящия се Берое, който изненада със слабата си игра на "Българска армия" и допусна цели 6 попадения във вратата си. Фернандо Каранга реализира хеттрик, по един гол за крупния успех на "червените" реализираха Десподов , Тиаго и Манолев. По този начин "армейците" оглавиха класирането в Първа лига с актив от 47 точки, но дали ще завършат първия футболен полусезон на върха, предстои да разберем. 

Каранга: Това са 6 торти, които пращаме на г-н Ганчев

Манолев: ЦСКА единствен може да се противопостави на Лудогорец

Стамен Белчев: Лудогорец не е непобедим

Томаш: Вината е само моя, няма да се крия

Днес ни остава да видим и последния мач от 20-ия кръг на първенството. Двубоят между Пирин Благоевград и Лудогорец представлява огромен интерес за футболните запалянковци, тъй като от него зависи дали "орлите" все пак ще останат начело преди зимната пауза, или ще отстъпят затопленото си местенце на ЦСКА. Срещата е по-късно днес, от 17.30 часа и ще може да бъде следена с Gong.bg, по GONG PLAY, по DIEMA SPORT и по Дарик радио.

Лудогорец ще се бори да си върне върха срещу Пирин