Бившият футболист на Левски Роман Прохазка се открои със сериозен принос за първата победа на Виктория Пилзен в група „G” на тазгодишното издание на Шампионската лига. Чехите се наложиха с 2:1 над руския гранд ЦСКА Москва на стадион „Лужники“ след пълен обрат.

Словакът зададе тон за успеха в 56-ата минута, след като преди това изпусна дузпа в 44-ата минута. Това бе първо попадение за присъединилия се през лятото към Виктория халф в Турнира на богатите. Трите точки на чешкия състав донесе Лукаш Хейда в 81-ата минута. За московчани реализира Никола Влашич от бялата точка.

При все спечелените три точки Пилзен натрупа 4 на третото място и вече е с равен актив с „армейците“, които са позиция назад заради по-слаби показатели. Така интригата в битката за третото място се завърза значително и всичко ще се решава в последния кръг. Тогава чешкият шампион е домакин на Рома, а ЦСКА Москва има визита на Реал Мадрид.

Двубоят започна добре за „армейците“, които в 9-ата минута получиха право да изпълнят дузпа. Георги Шенников получи отдясно и нахълта в пеналта. Там Патрик Хрошовски понечи да го блокира, а помежду им се получи контакт, след който играчът на домакините се строполи. Реферът Дани Маклий посочи бялата точка, въпреки протестите отстрана на футболистите на Виктория Пилзен. Никола Влашич се нае с изпълнението и с безпощаден удар в десния ъгъл откри за 1:0.

След четвърт час игра московчани бяха близо до ново попадение. Георги Шенников се включи много опасно при една атака в наказателното поле и с глава отклони топката, ала над вратата.

Домакинският натиск продължи и в 19-ата минута Иван Обляков достигна до една отбита топка и от границата на наказателното поле шутира, но Хрушка предотврати опасността.  

Играчите на ЦСКА застрашиха отново вратата на своя съперник в 27-ата минута. Влашич намери превъзходно Шенников, но той не успя да прецизира достатъчно удара си и изкара топката в аут.

Гостите получиха право да изпълнят фаул от изгодна позиция в 33-ата минута. Роман Прохазка си заложи, но изстрелът му бе отразен от Игор Акинфеев.

В края на първата част дузпа бе отсъдена в полза на чехите. Радим Резник направи страхотен пробив в наказателното поле отдясно, а Шенников понечи да го блокира. Реферът видя непозволена игра на бранителя на „армейците“ и посочи бялата точка. От 11-те метра топката си заложи  Роман Прохазка. Неговият изстрел бе насочен към долния ляв ъгъл на Акинфеев, който не сбърка и спаси.

В първата минута на добавеното време Лукаш Хейда успя да се пребори за една отскочила топка, но след това я прати високо над вратата.

След почивката бившият играч на Левски изкупи вината си за пропиления шанс от бялата точка. Прохазка изравни в 56-ата минута, след много хубава атака на Пилзен. Резник бе намерен отдясно и напредна в пеналта, след това върна назад, зад точката за дузпата, където пое присъединилия се през лятото словак. Полузащитникът с мощна тупалка, леко под диагонал опъна мрежата на Акинфеев в горния му ляв ъгъл за 1:1.

В 71-ата минута Арнор Сигурдсон достигна до прецизно подаване и излезе очи в очи с Хрушка, ала не успя да го излъже.

Виктория постигна пълен обрат в 81-ата минута. Патрик Хрушовски демонстрира техника и адресира страхотен пас към Лукаш Хейда, който успя да оформи крайното 2:1.


Класиране в Група „G”:

  1. Реал Мадрид 5 мача 12 точки
  2. Рома 5 мача 9 точки
  3. Виктория Пилзен 5 мача 4 точки
  4. ЦСКА Москва 5 мача 4 точки