Груповата фаза на Шампионската лига завърши с една пламенна европейска класика, която остави тежък опечатък след себе си. Байерн Мюнхен спечели Група Е на надпреварата, след като стигна до умопомрачително 3:3 срещу един от големите си съперници в континенталния футбол – Аякс, на „Йохан Кройф Арена“ в Амстердам.

Срещата бе белязана от два директни червени картона, две дузпа и няколко обрата, но в крайна сметка този нерационален мач завърши без победител.

Аякс - Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/GettyImages

За Аякс успехът бе на всяка цена, тъй като само той щеше да позволи на тима да финишира първи. Това обаче така и не се случи и равенството остави Байерн лидер след изиграването на шестте мача от групата.

Головата фиеста започна с попадение на Роберт Левандовски в 13-ата минута. Аякс обаче не се огъна и вложи всичките си сили през второто полувреме, за да осъществи обрат. И той дойде след две попадения на Душан Тадич (61', 81', дузпа), второто, от което от дузпа. 

Аякс - Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/GettyImages

Междувременно двата тима останаха с по 10 души, след като през втората част директни червени картони получиха бранителят на домакините Максимилиан Вьобер и нападателят на Байерн – Томас Мюлер.

Драмата предстоеше, след като Байерн някак намери сили в себе си, изтласка настанилия се в неговата половина съперник и вкара нови две попадения, дело на Левандовски (87') от дузпа и резервата Коман (90'). Това бе 8-ми гол за поляка, с който той оглави голмайсторската листа в Шампионската лига. Байерн вече се виждаше като победител в двубоя, преди в 7-минутното добавено време Аякс да стигне до хикса след попадение на бранителя Николас Талифико.

Така Байерн остана лидер в групата с актив от 14 точки, докато Аякс е втори с 12 т. В другия мач от групата Бенфика надделя над АЕК Атина с 1:0  в Лисабон и завърши 3-ти със 7 пункта, докато АЕК е последен с 0 т.

Аякс - Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/GettyImages

Срещата в Амстердам започна вихрено с атаки към двете врати. Домакините бяха близо до попадение още във втората минута, когато Дони ван де Беек засече подаване с левия крак, но шутът беше слаб и не затрудни Нойер.

В 14-ата минута Серж Гнабри пресече грешен пас и се устреми напред. Той опита да шутира, но Онана изби в корнер. След последвалото подаване обаче гостите все пак поведоха. Гнабри се реваншира с перфектна асистенция към Левандовски, който се измъкна защитата и прониза стража за 0:1 с 20-ия си гол от началото на сезона.

Аякс - Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/GettyImages

В 27-ата минута Байерн бе крайно близо до нов гол. Тогава Гнабри пусна за Левандовски, но от няколко метра полякът не съумя да преодолее вратаря, а при добавката Кимих не уцели вратата.

Въпреки че Аякс опита да се върна в мача, до края на полувремето това така и не се случи.

Аякс - Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/GettyImages

Втората част започна силно за домакините, които притиснаха максимално съперника си в неговата половина. В 61-вата минута Тадич завърши на празна врата страхотна акция с по едно подаване пред наказателното поле на Байерн. Последният пас бе на Дани ван де Беек, който изпрати топката на далечна греда, където сърбинът вкара за 1:1.

В 66-ата минута Левандовски стреля с глава от близка дистанция, но отново бе спрян от Онана. Минута централният защитник на Аякс Вьобер фаулира грубо Леон Горетцка и бе изгонен директно с червен картон. Само няколко минути по-късно съдбата му последва и Томас Мюлер, който вдигна високо крака си срещу Николас Талифико.

Аякс - Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/GettyImages

Драмата обаче тепърва предстоеше. 12 минути преди края в игра за Аякс се появи нападателят Каспер Долберг, който още в първата си акция в предни позиции успя да спечели дузпа. Той бе фаулиран от Жером Боатенг в наказателното поле на германците, а зад топката застана Душан Тадич, който даде аванс на своите.

В последните три минути на редовното време Байерн осъществи нов обрат. В 87-ата минута Тиаго Алкантара бе фаулиран в наказателното поле на съперника и съдията Тюрпен отново не се поколеба да посочи „бялата точка“. Левандовски се нагърби с отговорността и изравни с 8-ия си гол от началото на сезона в Шампионската лига.

Аякс - Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/GettyImages

В последната минута на редовното време резервата Коман стреля по прекрасен начин в обратния ъгъл на вратата на Онана и донесе нов аванс на Байерн.

Но и това бе бе достатъчно за баварците да стигнат до пълния успех, след като една от последните атаки на Аякс завърши с гол. Клаас Ян Хунтелар се измъкна зад защитата на Байерн и пусна към близка греда. Там към топката посегнаха Зюле и Талифико, като с помощта и на двамата топката попадна във вратата и крайният резултат бе оформен – 3:3.

Аякс - Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/GettyImages

Аякс – Байерн Мюнхен 3:3

0:1 Робърт Левандовски 13‘

1:1 Душан Тадич 61‘

1:1 Максимилиан Вьобер (Аякс) – червен картон 67‘

1:1 Томас Мюлер (Байерн Мюнхен) – червен картон 75‘

2:1 Душан Тадич 81‘

2:2 Робърт Левандоски 87‘

2:3 Кингсли Коман 90‘

3:3 Николас Талифико 95‘

Състави на двата отбора:

Аякс: Андре Онана, Нусер Мазрауи, Матиас Де Лихт, Максимилиан Вьобер, Николас Талифико, Френки Де Йонг, Дейли Блинд, Дони ван де Беек (Каспер Долберг 78‘), Давид Нерес (Клаас Ян Хунтелаар 95'), Душан Тадич, Хаким Зиеч

Треньор: Ерик Тен Хаг

Байерн Мюнхен: Мануел Нойер, Рафиня, Никлас Зюле, Жером Боатенг, Давид Алаба, Джошуа Кимих, Леон Горетцка (Ренато Санчес 89'), Серж Гнабри (Тиаго Алкантара 62‘), Томас Мюлер, Франк Рибери (Кингли Коман 71‘), Роберт Левандовски

Треньор: Нико Ковач

Главен съдия: Клеман Тюрпен              

Стадион: „Йохан Кройф Арена“

Крайно класиране в Група Е:

Байерн Мюнхен 14 точки

Аякс 12 точки

Бенфика 7 точки

АЕК Атина 0 точки