Холандският гранд Аякс направи много сериозна крачка към групите на Шампионска лига, след като в първи плейофен мач победи Динамо Киев с 3:1 на „Йохан Кройф Арена”.

Двубоят започна по мечтан начин за амстердамци, които откриха резултата още във 2-ата минута. След акция в наказателното поле на съперника, Душан Тадич върна хитро назад към Дони ван де  Беек, който стреля към вратата.  Стражът на киевчани Денис Бойко действа много неумело и топката мина през ръцете му.

Бързо обаче Динамо стигна до изравнителен гол. След центриране от корнер Тамаш Кадар засече с глава, вратарят Андре Онана изби, но в краката на Томаш Кедзиора, който от два метра без проблеми добави за 1:1.

Аякс нанесе своя удар в последните 10 минути на първото полувреме, в което реализира още два гола.  Хаким Зийех бе точен в 35-ата минута, в която стреля отдясно по атаката на границата на наказателното поле. Той отправи топката към далечния ъгъл, а в опита си да я избие с глава Кадар единствено я отклони още по-коварно, с което не остави шансове на Бойко.

Новото попълнение Душан Тадич реализира третия гол в украинската врата в 43-ата минута, когато засече перфектно от близко разстояние ниско центриране на  Николас Талиафико.

През втората част Аякс продължи да бъде по-добрият отбор на терена и на няколко пъти се размина с нов гол, който окончателно да убие интригата в сблъсъка. Клаас-Ян Хунтелаар с глава, както и Хаким Зийех с хубав изстрел от границата на наказателното поле уцелиха греди.

В друг мач от плейофите Йънг Бойс и Динамо Загреб оставиха интригата с пълна сила за реванша в Хърватия.

Швейцарският първенец откри още във 2-ата минута чрез Кевин Мбабу, но Мислав Оршич изравни в края на първата част.

През второто полувреме и двата отбора имаха своите шансове, но нов гол така и не падна, така че победителят ще бъде определен в Загреб.