Наполи направи много важна крачка към класирането си в елиминационната фаза на Шампионската лига. В двубой от предпоследния 5-и кръг на груповата фаза неаполитанци победиха с 3:1 у дома гостуващия Цървена звезда и запазиха лидерската си позиция преди изключително важното гостуване срещу Ливърпул през декември.

Дрийс Мертенс записа името си в историята на Наполи с две попадения, които го превърнаха в най-резултатния играч на „везувиани” в европейските клубни турнири, а другият гол бе дело на капитанът Марек Хамшик. Така за тима на Карло Анчелоти ще бъде достатъчно и реми при визитата на „Анфийлд”, където англичаните ще бъдат принудени да победят с поне 2 гола разлика, ако желаят да продължат напред.

Ливърпул чу свистящата гилотина насред Париж

Домакинските фенове на „Сан Паоло” получиха повод да дерат радостно гърла още в 11-ата минута на срещата. Тогава Инсиние центрира от ъглов удар отляво по атаката, при близката греда Никола Максимович с глава продължи движението на топката към вратарското поле, където Марек Хамшик беше напълно забравен – 1:0.

Учудващо предвид превъзходството на неаполитанци Звезда можеше да изравни в 23-ата минута. Велко Шимич отправи много добър изстрел към долния десен ъгъл на вратата и само навременният плонж на Давид Оспина опази преднината на Наполи.

Тя стана по-осезаема в 33-ата минута. Фабиан Руис избяга по левия фланг, за да получи и опита ниско подаване към наказателното поле. То рикошира в бранител, но това не го отклони по пътя до Мертенс, който с изстрел от 7-8 метра отбеляза за 2:0.

Второто полувреме донесе тотално успокоение за Наполи. В 52-ата минута Хамшик с чудесно подаване изведе Мертенс зад гърба на централната защита. Белгийското шило на „везувианите” овладя, напредна уверено и с хубав шут покрай вратаря доведе събитията до 3:0.

Преднината се отрази на Наполи по начин, който едва ли се хареса на наставника Карло Анчелоти. Само 5 минути след последния гол на италианците те инкасираха такъв, и то твърде леко, в собствената си врата. Марко Марин владееше топката с гръб към вратата и пред дъгата, като без да се обръща пусна подаване в коридор. Никой не тръгна с Мохамед Ел Фарду и той нямаше проблем да вкара, останал очи в очи срещу Оспина – 3:1.

До края други неприятни изненади за домакините нямаше и те си свържиха задачата много професионално. Така Наполи е първи в потока с 9, следван плътно с ПСЖ, който натрупа 8. Третото място остава за Ливърпул с 6. Последният Цървена звезда, колкото и да изглежда като аутсайдер, запазва теоритични шансове да се пребори за третото място. Това обаче минава през домакинска победа над французите на 11 декември, а в същото време и загуба на Ливърпул от Наполи в Англия.