Дъхът на зрителите изпълнили „Тюрк Телеком Арена“ в Истанбул спря за 90 минути. Галатасарай и Порто направиха истинско зрелище, за което най-голям принос имат домакините, които в крайна сметка загубиха с 2:3, но все пак успяха да си осигурят продължаване напред в турнира Лига Европа, тъй като в другия мач от група D на Шампионската лига, Шалке 04 се наложи с минималното 1:0 при домакинството си на Локомотив Москва.

В Истанбул, двубоят започна с осезаем натиск на Галатасарай, който доминираше в първия четвърт час. Играчите на Фатих Терим имаха много сериозни основания да претендират за дузпа в 10-та минута. След сериозно разбъркване в наказателното поле Гари Родригес отблизо стреля, а топката срещна ръката на Лейте буквално пред гол линията, но не последва съдийски сигнал и играта продължи. След като топката напусна очертанията на терена играчите на Галатасарай бурно протестираха за дузпа, а съдията Кулбаков се посъветва със своите асистенти и в крайна сметка бе маркирана засада.

Три минути по-късно Гари Родригес навлезе в наказателното поле на Порто и стреля, но Икер Касияс спаси. В 14-та минута Софиан Фегули проби, преодоля Алекс Телеш, след което достави топката до Ерен Дердьок, който пропусна от чиста позиция и стреля в аут.

Порто поведе в резултата в 17-та минута, когато Алекс Телеш центрира от фаул в наказателното поле на Галатасарай, където Фелипе бе изпуснат и той с глава прати топката във вратата на безпомощния Фернандо Муслера.

Съдията Колбаков свири дузпа за Порто в 40-та минута за нарушение на Мариано Ферейра в наказателното поле на Галатасарай срещу Ернани.

Порто удвои своя аванс в 42-та минута, след като Муса Марега реализира наказателния удар, изпращайки топката в центъра на вратата на Муслера.

Съдията Кулбаков свири нова дузпа, но този път за Галатасарай в 45-та минута, за нарушение на Фелипе срещу Гари Родригес.

Софиан Фегули бе точен, като прати топката в долния десен ъгъл, докато Касияс се хвърли вляво и по този начин Галатасарай намали своя пасив – 1:2.

Второто полувреме отново започна с натиск за Галатасарай. В 48-та минута Дердьок комбинира с Гари Родригес, който шутира, но слабо и Касияс нямаше проблеми да спаси.

Порто вкара трети гол в 57-та минута, когато Кабак допусна много груба грешка, което позволи на Ернани да се измъкне зад гърба на Нагатомо, а след това пусна перфектен пас към Серджо Оливейра, който не пропусна да вкара.

Галатасарай продължи да напада. В 59-та минута след центриране от корнер в наказателното поле на Порто, топката рикошира в играч на домакините и попадна в Ерен Дердьок, който направи непростим пропуск, стреляйки много неточно, над напречната греда в аут.

Галатасарай успя да намали изоставането си в резултата в 65-та минута, когато Гари Родригес центрира в наказателното поле на Порто, където Ерен Дердьок засече топката и я прати във вратата на Икер Касияс за 2:3.

Съдията Кулбаков свири втора дузпа за Галатасарай и трета в мача в 66-та минута. Гари Родригес скри топката от Макси Перейра, който го препъна в наказателното поле на Порто и арбитърът не се поколеба да посочи бялата точка. Софиан Фегули отново изпълни наказателния удар, но този път прати топката в напречната греда.

Гари Родригес финтира двама играчи на Порто в 68-та минута, но след това ударът му бе спасен от Икер Касияс.

До края на мача Галатасарай се опита да притисне своя съперник в търсенето на изравнителен гол, но играчите на Фатих Терим не успяха да стигнат до нови голови положения пред Икер Касияс.

В другия мач от групата Шалке 04 се наложи с 1:0 при домакинството си на Локомотив Москва.

През първото полувреме двата отбора играха равностойно, но руските футболисти бяха по-настойчиви при търсенето на гола. Най-чистото положение за тях се откри в допълнителното време на първата част, когато Игор Денисов се озова на отлична позиция, но стреля много неточно в аут.

Алексей Миранчук демонстрира отличните си технически умения в 53-та минута, когато нахлу в наказателното поле на Шалке, след което стреля, но Ралф Феерман спаси.

Йевхен Коноплянка направи отличен индивидуален пробив в 61-та минута, който бе завършен с удар, но Гийерме бе на своето място и спаси.

Шалке стигна до победното попадение в срещата в първата минута на добавеното време на срещата, когато след сериозно разбъркване в наказателното поле на Локомотив, Сердар стреля, а Гийерме спаси, но при добавката Алесандро Шопф не пропусна да вкара.

Така Порто и Шалке 04 се класират за осминафиналите на Шампионска лига, а Галатасарай ще продължи своето участие в Лига Европа, докато Локомотив Москва приключва участието си в европейските клубни турнири.