След фалстарта в групите на Шампионската лига, един от фаворитите за отличието Манчестър Сити започна да набира скорост. И това изпита на гърба си украинският първенец Шахтьор Донецк, при това като домакин. 

"Гражданите" бяха безпощадни в гостуването си в Лвов и след комфортно 3:0 добавиха нови три точки в актива си в класирането. С този успех те оглавиха класирането в групата, а затова им помогна и зрелищният хикс в Германия на мача между Хофенхайм и Лион. Двата тима там завършиха 3:3. 

В Украйна мачът започна равностойно и все пак с лек превес на гостите. Бенжамен Менди и Кевин де Брюин пропуснаха изгодни шансове, преди да се стигне до най-чистата възможност до момента в мача. Тя дойде в 23-та минута, когато Рияд Марез остана непокрит в наказателното поле на съперника и от изгодна позиция стреля на сантиметри встрани от вратата. 

Малко след това и Давид Силва можеше да открие, но ударът му с глава от изгодна ситуация срещна гредата. Но само минута след това испанецът се реабилитира по страхотен начин и откри резултата. Това се случи след невероятно негово изпълнение. 

В 30-та минута Габриел Жезус със страхотен пас намери халфа в наказателното поле и той с мощен шут от воле щеше да скъса мрежата за 1:0. А само пет минути след това интригата на практика умря. Тогава резултатът стана 2:0. 

Завърналият се в титулярния състав след лечение на травма Кевин де Брюин центрира страхотно от корнер и качи топката на главата на Аймерик Лапорт, който непокрит от около точката на дузпата препарира вратаря на украинците за втори път. 

До почивката англичаните можеха да стигнат и до класическа преднина, но Габриел Жезус и Фернандо не успяха да преодолеят съперниковия страж и така почивката дойде при само два чисти гола аванс на тяхната сметка. 

Веднага след подновяването на играта натискът на Сити продължи. В 49-та минута третият гол "се печеше", но тогава ударът на Давид Силва беше избит в последния момент от голлинията от защитник на Шахтьор. При последвалия корнер Николас Отаменди стреля опасно с глава, но топката мина на сантиметри встрани от вратата. 

Момчетата на Гуардиола продължиха да се забавляват на терена, но и да пропускат положение след положение. И в крайна сметка Рияд Марез и Давид Силва изпуснаха да изковат класиката. Това все пак се случи в 71-та минута и беше най-логичната развръзка на мача. 

Тогава Марез с прекрасен пас намери около централната линия Бернардо Силва, който нахлу мощно в половината на съперника и със слалом между защитата успя да отправи удар, който с помощта и на гредата се озова в мрежата за крайното 3:0. 

До края на мача успехът на Сити можеше да стане и по-убедителен, но Рахийм Стърлинг и Бернардо Силва изпуснаха да се разпишат и така победата дойде "само" при 3:0 за английския шампион. След този успех тимът на Гуардиола е първи с 6 точки от три мача. 

Но "гражданите" можеше и да не окупират върха, ако не беше драматичната развръзка на мача между Хофенхайм и Лион. Двата тима завършиха наравно 3:3, а последното попадение в тази зрелищна битка падна в 93-та минута и беше в полза на домакините, а с него те свалиха съперника си от първата позиция на таблицата. 

Головото шоу в Германия започна в 27-та минута с трагична грешка на Кевин Фогт. Тогава той получи една топка от вратаря пред наказателното поле на Хофе, но се засуети и позволи на Бертран Траоре да му я отнеме и да реализира необезпокоявано - 1:0 за Лион. 

Но отговорът на германците не закъсня. Още в 33-та минута Андрей Крамарич изравни, след като защитата на Лион не се справи с едно центриране в наказателното поле и подари топката на хърватина, който от малък ъгъл преодоля вратаря за 1:1. 

При този резултат дойде и почивката, а малко след нея обратът стана пълен и автор на попадението отново беше Крамарич. В 47-та минута Керем Демирбай го намери с перфектно центриране около точката на дузпата, хърватинът свали с гърди и последва кинжален удар за 2:1. 

Но драмата тепърва предстоеше. В 59-та минута дойде ред на "хлапетата" да изравнят. Тогава Кени Тете намери Тенги Ндомбеле отдясно на наказателното поле, той нахлу и от сравнително малък ъгъл намери малката пролука между гредата и вратаря, за да направи 2:2. 

А малко след това дойде време за нов пълен обрат в мача. Мемфис Депай получи страхотен извеждащ пас, надбяга защитата и с хубав удар покрай вратаря направи 3:2 за Лион. Но тази развръзка не отказа играчите на Хофе. 

Те натиснаха и в самия край на мача се поздравиха с успеха. В третата минута на продължението след една продължителна атака Нико Шулц намери пред вратарското поле Жоелинтон и той прониза мрежата за 3:3. Но останаха огромни съмнения за засада в тази ситуация, която обаче реферите не видяха. 

Така след тези развръзки в групата лидер е Манчестър Сити с 6 точки, а Лион остава втори с 5. Хофенхайм и Шахтьор засега имат по 2 точки и битката в този поток е повече от завързана и интересна.