Байерн Мюнхен се класира за елиминациите в Шампионската лига! Тимът, воден от Нико Ковач, преминаха като валяк през Бенфика и го победи с 5:1 на „Алианц Арена“ в среща от петия кръг на груповата фаза на надпреварата.

Така баварците отново оглавиха Група Е (13 т.), след като за около 2 часа начело бе основният им конкурент за първото място – Аякс (11 т.). Кръг преди края на групите е ясно, че и двата тима се класират за елиминационната фаза на турнира. Кой ще бъде първи и кой втори, ще се реши в директния мач между двата колоса на 12 декември на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам.

Байерн Мюнхен - Бенфика

източник: Gulliver/GettyImages

Байерн изнесе голов рецитал, а основна вина за това имаха забавляващите се звезди Ариен Робен и Робърт Левандовски. 34-годишният Робен вкара на два пъти в първия половин час (13‘, 30‘) и така се превърна във втория най-резултатен холандец в надпреварата с 31 гола (първи е Рууд ван Нистелрой, 56).

Десетина минути преди края на първата част полякът Робърт Левандовски също се включи в шоуто, вкарвайки 50-ия си гол в турнира на богатите. Малко след началото на втората част Бенфика намали чрез резервата Желсон Фернандеш (46‘), но това не бе достатъчно за нещо.

По ирония на съдбата в 51-ата минута Левандовски отбеляза 51-ия си гол в надпреварата, с което се превърна еднолично в 6-ия най-резултатен голмайстор в Шампионската лига, изпреварвайки Тиери Анри (50 гола). Голеадата бе завършена от Франк Рибери (76‘).

Байерн Мюнхен - Бенфика

източник: Gulliver/GettyImages

За Бенфика остава утешението от третото място, което ще ги изпрати в турнира Лига Европа на пролет.

Байерн започна агресивно и настъпателно и сякаш реши нещата в своя полза малко след първите 30 минути. Още в 16-та минута баварците бяха напред в резултата след суперпробив на Робен в негов марков стил отдясно на атаката. Холандецът се разходи между бранителите на съперника и с мощен удар с левия крак в обратния ъгъл не остави шансове Влаходимос.

В 30-ата минута Робен повтори упражнението и с почти идентичен маниер матира за втори път съперника. Крилото получи извън наказателното поле, навлезе в него и с туповен шут, този път в близкия ъгъл, увеличи за своя тим.

Байерн Мюнхен - Бенфика

източник: Gulliver/GettyImages

В 35-ата минута той можеше да се окаже асистент на Левандовски, след като центрира прекрасно отдясно, но ударът с глава на поляка бе изваден в корнер от вратаря на португалците. От последвалото статично положение Левандовски се реваншира, след подаване на Кимих, и вкара с глава.

Втората част започна с бърз гол за Бенфика, който изненада съперника след вертикална атака през центъра. Жонас и резервата Фернандеш комбинираха, което изведе втория на стрелкова позиция в наказателното поле. Той се оказа сам срещу Нойер и с премерен удар намали резултата.

Байерн Мюнхен - Бенфика

източник: Gulliver/GettyImages

Бенфика обаче нямаше сили за повече и допусна нови два гола. Левандовкси отново се оказа на пътя на топката след ново подаване от корнер и с глава реализира в 51-ата минута. Символично той вкара 51-то си попадение в най-престижния европейския клубен турнир.

Франк Рибери не пожела да изпусне головото парти, след като завърши многоходова акция на Бейерн отляво. Топката едва не излезе в аут, но Дейвид Алаба успя да я центрира към "точката на дузпата". Там французинът дебнеше и с мощен шут оформи крайното 5:1 в полза на домакините.

Байерн Мюнхен - Бенфика

източник: Gulliver/GettyImages

Байерн Мюнхен – Бенфика 5:1

1:0 Ариен Робен 13‘

2:0 Ариен Робен 30‘

3:0 Робър Левандовски 36‘

3:1 Желсон Фернандеш 46‘

4:1 Робърт Левандовски 51‘

5:1 Франк Рибери 76‘

Състави на двата отбора:

Байерн Мюнхен: Мануел Нойер, Рафиня, Жером Боатенг, Никлас Зюле, Давид Алаба, Томас Мюлер (Виейонг Йонг 81’), Йосуа Кимих, Леон Горетцка, Ариен Робен (Ренато Санчес 72‘), Робърт Левандовски, Франк Ррибери (Сандро Вагнер 78‘)

Треньор: Нико Ковач

Бенфика: Одисеас Влаходимос, Андре Алмейда, Херман Конти, Рубен Диас, лекс Грималдо, Пици (Желсон Фернандеш 46‘), Любомир Фейса (Алфа Семедо 76‘), Бариел Апелт, Рафа Силва, Франко Черви, Жонас (Харис Сеферович 59‘)

Треньор: Руи Витория

Главен съдия: Даниеле Арсато

Стадион: „Алиан Арена“

Класиране в Група Е:

Байерн Мюнхен – 13 точки, 5 мача

Аякс – 11 точки, 5 мача

Бенфика – 4 точки, 5 мача

АЕК Атина – 0 точки, 5 мача

Оставащи мачове - 12 декември (сряда): Аякс - Байерн Мюнхен, Бенфика - АЕК Атина

Робен и Левандовски плуват в рекорди след двубоя с Бенфика