Шампионът от миналата година в Монте Карло - Андрей Рубльов, изненадващо загуби още в първия си мач от турнира от сериите Мастърс 1000. Шестият в схемата руснак отстъпи с 4:6, 4:6 пред представителя на Австралия - Алексей Попирин след час и 40 минути игра на централния корт в Княжеството.
 
Попирин игра изключително агресивно и приключи срещата с 25 печеливши удара на сметката си, които му помогнаха да запише шеста победа над тенисист от челната десетка и първа над Рубльов (1-1 в преките двубои).

Това е и едва вторият случай, в който Попирин побеждава топ 10 тенисист на клей, след като миналата година отстрани Феликс Оже-Алиасим в третия кръг на Мастърс 1000 турнира в Рим.

За Попирин това е четвърто участие в Монте Карло, като той достига до третия кръг за първи път в кариерата си. 24-годишният тенисист, който на старта победи в три сета представителя на Франция Корентен Муте, ще срещне в следващия кръг сънародника си Алекс Де Минор, който записа успех в три сета над Талон Грийкспоор – 2:6, 6:2, 6:3.
 
Всичко това съвсем логично ще доведе до огромен срив в точките на Рубльов, който все още държи шестата позиция в ранглистата, но при добро представяне на Хуберт Хуркач и Григор Димитров, и двамата ще могат да го задминат.