Вторият кръг от сезон 2018/2019 в Първа лига почти е изпратен в историята. Днес Левски и Черно море ще имат честта, но също така и задължението да го затворят по подобаващ начин. Уикендът дотук без никакво съмнение може да бъде наречен вълнуващ – дали заради изключително класния мач в Стара Загора, 6-те гола в Пловдив между Локомотив и Славия или пък драматичната победа, която даде началото му. Всеки може да открие своята отправна точка, докато ни предстои да видим дали „сините“ могат да догонят дразнител като ЦСКА, който към момента е единственият тим с пълен актив от точки.

Нека си припомним хода на събитията, които започнаха на стадион „Ивайло“…

ЕТЪР - ВЕРЕЯ 1:0

Играч на мача: Ерик Почански

Два жадни за точки отбори откриха кръга в петъчния следобед. Етър загуби откриващия си мач срещу Лудогорец, докато Верея се задоволи с нулево реми срещу Септември. Наставникът на старозагорци Иван Колев отново имаше трудности да попълни групата си мача  и пристигна във Велико Търново само с 14 футболисти. Донякъде логично далеч по-дългата скамейка и по-равностойните смени в Етър оказаха влияние. Верея се бори мъжки за точката до самия край, но в 88-ата минута резервата Ерик Почански с глава разпечата вратата на „лъвовете“ и разсея напрежението по трибуните.

Балъков: С правилната игра и търпение може да победиш и в последната минута

Почански: Радвам се, че победихме с моя гол

Иван Колев: Предвид проблемите си Верея беше близо до точката

ДУНАВ - БОТЕВ ВРАЦА 3:1

Играч на мача: Борислав Балджийски

Единственият новак в елита за сезон 2018/2019 записа второ поредно поражение и болезнено осъзна нуждата от постоянство. Врачани играха вдъхновено срещу Черно море в първия кръг, ала сега представянето им беше на коренно противоположния полюс. Голямата вина за загубата в Русе носят защитниците и вратарят Николай Кръстев. За откриващия гол стражът се изстреля извън наказателното си поле, за да се сблъска със своя съотборник Мариян Иванов, с което позволи на Ахмед Ахмедов да вкара на празна врата. После пък Камен Хаджиев подари дузпа на „драконите“ след безумна игра с ръка, а Божидар Васев реализира. Петър Атанасов се отчете с гол във втори пореден мач за Ботев Враца и върна надеждите за съвсем малко. Николай Кръстев допусна голям гаф при третия гол за съперника, при който ударът на Борислав Балджийски отскочи от ръкавиците му и посети мрежата. Резултатът, ако не друго, поне ще намали временно критиките на русенските фенове към треньора Малин Орачев.

Орачев: Ще се опитаме да излъжем ЦСКА

Братя Васеви с "разбор" след последния съдийски сигнал в Русе

Балджийски: Претръпнал съм срещу ЦСКА, а и не знам това ЦСКА ли е или Литекс...

Сашо Ангелов: На Ботев Враца му липсва класа

Йордан Апостолов: Не сме обречени, ще видите срещу Левски

СЕПТЕМВРИ СОФИЯ - БОТЕВ ПЛОВДИВ 0:2

Играч на мача: Стивън Петков

Турбулентната седмица за Ботев трябваше да приключи с гостуване в столицата срещу Септември. Каквито и проблеми да имаха „канарчетата“ по високите етажи на клубната управа, едно беше ясно – от тях се очакваха задължителни 3 точки. Напрежението определено остави своя почерк върху играта им и въпреки явното превъзходство победата не дойде лесно. В 28-ата минута Стивън Петков откри благодарение на жестока грешка в отбраната на противника, като в отрязъка на мача преди този гол Ботев определено не впечатляваше. Тодор Неделев вкара гола на успокоението чак в средата на втората част и подсигури победата.

Николай Киров: Трите точки дойдоха с малко повече нерви

Стивън Петков: Надявам се вкарам още много попадения

Николай Митов: Детински грешки ни костваха загубата

БЕРОЕ - ЛУДОГОРЕЦ 1:1

Играч на мача: Мартин Райнов

Определено най-качественият мач от началото на сезона. Берое игра и по-важното се протвипостави на модерния хегемон Лудогорец по начин, какъвто е по силите на много малко тимове у нас. При малко повече късмет „зелените“ можеха да грабнат дори пълна победа, макар първият гол в срещата да влетя в тяхната врата. Марселиньо откри в 57-ата минута, а само 4 по-късно капитанът на Берое Мартин Райнов изравни с поразителен шут от дистанция. Трябва да се отбележи, че за втори пореден кръг имаше дискусионна ситуация в наказателното поле на Лудогорец, като и този път нямаше отсъдена дузпа след съприкосновението между вратаря Ренан дос Сантос и Меска Бангна от Берое. Лудогорец изпусна първи точки за кампанията, но това едва ли се приема драматично в Разград, където вниманието е насочено към задължителния за спечелване реванш срещу Видеотон в Шампионската лига.

Антон Недялков дебютира за Лудогорец в Първа лига

Райнов: Такъв гол и на тренировка не съм вкарвал

Пауло Аутуори: Не съм виждал такъв мач в България

Александър Томаш: Поговорих с треньора на Лудогорец за футбол, не за жени

Александър Цветков: Надиграхме Лудогорец

Дебютантът в редиците на Берое: Борихме се един за друг

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ - СЛАВИЯ 2:4

Играч на мача: Георги Йомов

Неделното бижу, което ни заля с дъжд от голове. „Белите“ оставиха за пореден път приятни впечатления с играта си, като нанизаха немалък брой голове на един негостоприемен стадион. Младият Георги Йомов се разписа на два пъти, обичайният заподозрян Галин Иванов също вкара, а Славчо Шоколаров беше изненадата сред голмайсторите за Славия. Колкото до Локомотив, началото се очертава наистина тежко – 2 загуби и инкасирани общо 6 гола. А всички помним големите закани на собственика Христо Крушарски преди старта на сезона, сега такива се разлетяха към собствените му играчи…

Бруно Акрапович упрекна съдията, а не играчите на Локо Пд

Златомир Загорчич: Играхме отлично, започваме да мислим за Хайдук

Крушарски "извадил брадвата": Ще си тръгнат играчи, Акрапович остава

Йомов: Тази година Славия ще е изненадата в Първа лига

ВИТОША БИСТРИЦА - ЦСКА 0:2

Играч на мача: Тиаго Родригес

При всички положения видяхме още едно доказателство за прагматичния стил на Нестор Ел Маестро. „Червените“ пак нараниха сериозно опонента си в блицкриг – два португалски гола до 17-ата минута – и доволни от преднината си, се заеха да „убият“ динамиката на мача. Подобно поведение можеше да се очаква предвид отговорния реванш срещу Адмира Вакер, но през първата част ЦСКА намали прекалено много оборотите. Витоша стигна до достатъчен брой ситуации, с които можеше дори да изравни. На почивката Ел Маестро нанесе нужните корекции и тимът си възвърна концентрацията, като уверено доигра мача.

Ел Маестро: Тези мачове са трудни до първия гол

Тиаго: Ел Маестро въвежда нови идеи, започваме да свикваме с тях

Росен Кирилов: Искам Витоша да играе красиво, докато побеждава