Отборът на Верея бе изваден от Първа професионална лига, става ясно от съобщение на сайта на Българския футболен съюз.

Причината за предприетата крайна мярка от страна на Дисциплинарната комисия към БФС са сериозни съмнения за участието на старозагорския тим в уговорени мачове. От родната централа напомнят, че на „лъвовете“ вече е била наложена финансова санкция в тази връзка, но уточняват, че от УЕФА са продължили да получават сигнали за дейност, целяща манипулиране на двубои.

В тези случаи Дисциплинарният правилник предвижда, че когато са налице значителни съмнения с голям обществен отзвук и по предложение на Комисията за етика и феърплей, Дисциплинарната комисия може да наложи наказание преместване на отбора в по-ниска група или ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година.

Пред Верея все пак стои възможността за обжалване на решението пред Апелативната комисия към БФС. Това може да се случи в седемдневен срок от връчване на решението, но подаването на самата жалба, което става чрез Дисциплинарната комисия, няма да спре изпълнението на решението. 

Публикуваме и пълния текст на съобщението, което се появи на сайта на БФС, без редакторска намеса:

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наказа ФК „Верея“ (Стара Загора) с ефективно изваждане от състава на Първа професионална футболна лига по чл. 46, ал. 7 от Дисциплинарния правилник на БФС за сезон 2018/2019 г. 

Комисията „Етика и феърплей“ сезира експертите от ДК за постъпило писмо от Експерта по почтеността към БФС с 5 броя извадки от анализи, предоставени от УЕФА, и констатирали сигнали за опити за манипулиране на футболни срещи от страна на ФК „Верея“. На 18.02.2019 г. футболният клуб вече получи финансово наказание от Дисциплинарната комисия по чл. 46, ал. 6, т. „б“ от ДП, но въпреки предприетите мерки, от УЕФА продължават да се получават сигнали за дейност с цел потенциална манипулация на резултати, с което се уронва престижът на българския футбол и администриращите го органи. 

Допълнително БФС получи сигнали от интегрити офиса на УЕФА за нерегламентирано финансиране на ФК „Верея“ от страна на китайски граждани, свързвани с международни синдикати за манипулиране на футболни срещи в Европа и света, както и граждани на бившата ОНД, разследвани за манипулиране на футболни срещи на местно ниво.

Дисциплинарната комисия прие предложението на Комисия „Етика и феърплей“ на ФК „Верея“ да се наложи наказание по чл. 46, ал. 7, а именно: 

„Когато са налице значителни съмнения с голям обществен отзвук и по предложение на Комисията за етика и феърплей, ДК може да наложи наказание преместване на отбора в по-ниска група или ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година.“

Експертните комисии към Българския футболен съюз са категорични, че наказанието е справедливо с оглед предотвратяването на уговаряне на манипулативни резултати и защита на авторитета на българския футбол както на национално ниво, така и към международните организации, ръководещи европейския футбол.

Всички материали, касаещи нерегламентирано финансиране на ФК „Верея“, както и други данни, получени в БФС, са предоставени на вниманието на прокуратурата. Българският футболен съюз подчертава готовността си да сътрудничи на държавните институции за разрешаването на случая.