Ботев Враца постигна най-разгромната си победа през сезон 2018/2019 в Първа лига. Отборът на Сашо Ангелов не показа никаква милост срещу абсолютния аутсайдер в група А от втората осмица – Верея, като съсипа старозагорци с 0:5. Ако не бяха един куп спасявания от вратаря Кристиян Кацарев, крайният резултат като нищо можеше да подобри най-тежкото поражение на Верея през настоящата кампания (0:7 срещу Левски).

Играч на мача: Венцислав Керчев

Зрителите на мача станаха свидетели на цели 2 автогола в срещата, като по ирония на съдбата едното отиде на сметката именно на Кацарев. Другият грешник в редиците на гостите беше Теофилос Курупис, докато за врачани точни бяха Валери Домовчийски (от дузпа), Даниел Генов и Илия Миланов, за когото това беше дебютно попадение за врачани. Опитният страж Христо Митов също ще запомни двубоя, тъй като той беше под №100 за него с екипа на Ботев Враца.

Треньорът на Верея: Свещена глупост е, че участваме в уговорки

Сашо Ангелов: Верея? Повече ме затруднявате вие с въпросите

Победата беше 11-а за Ботев Вр през сезона и беше голяма стъпка към гарантирането на второто място в групата, а с него и оцеляването в елита. Врачани имат 38 точки, като на са на 10 пред третия Витоша Бистрица, който утре приема лидера Етър (44).

Още преди началото на мача беше ясно, че домакините ще диктуват събитията и те се постараха възможно най-рано да си свършат работата. Още в 9-ата минута Даниел Генов и Валери Домовчийски демонстрираха красиво взаимодействие, като последният пропусна топката, за да стигне тя до Генов, а той с едно докосване изведе капитана си в наказателното поле измежду играчите на Верея. Домовчийски може би трябваше да шутира директно, но избра да поведе и така се оказа затворен от вратаря.

В 13-ата минута неизбежното се случи, след като Божидар Христов позволи на Петър Атанасов да го подмине отляво по атаката и да нахлуе в наказателното поле. Фланговият футболист на старозагорци посегна и препъна Атанасов, което доведе до дузпа. От бялата точка Валери Домовчийски показа огромния си опит и реализира с шут в обратния ъгъл – 1:0.

В 18-ата минута стражът на Верея Кристиян Кацарев беше призван да се намесва след грешка на съотборниците си при изнасянето на топката. Тя позволи на Емил Стоев да намери с точен пас Даниел Генов в пеналта, а последният продължи движението си още малко към точката на дузпата, откъдето нанесе шут. Кацарев отвърна, спасявайки с една ръка.

Преднината на врачани определено доведе до спад в динамиката на тяхното представяне, но по-високата класа позволи на домакините да ударят още веднъж преди почивката. Това се случи в 43-ата минута, когато Емил Стоев и Петър Атанасов разиграха късо един ъглов удар отляво по атаката. Последният от тях центрира в невралгичната зона пред вратарското поле, където Илия Миланов нямаше конкуренция във въздуха и с глава изпрати кълбото в долния ляв ъгъл – 2:0.

По време на почивката очевидно наставникът на Ботев Сашо Ангелов е имал красноречив разговор с момчетата си, защото те по много бърз и категоричен начин не оставиха място за съмнение около развръзката с три гола в рамките на 7 минути, изпускайки между тях поне още 2-3 изгодни възможности.

Поредицата започна в 56-ата минута, когато Даниел Генов изпълни ъглов удар отдясно, а Венцислав Керчев с глава нанесе изстрел, който се оказа крайно неточен. Топката обаче срещна крака на Теофилос Курупис и пое към очертанията на вратата. Дори отчаяния опит на Кацарев да избие с лявата ръка не предотврати гола – 3:0.

Две минути по-късно отново след ъглов удар, този път по другия фланг, се стигна до втори автогол за Верея. Петър Атанасов центрира към близката греда, където Валери Домовчийски бе заел вярната позиция и стреля точно с глава. Кацарев първоначално парира удара, ала после неволно с другата си ръка бутна топката в мрежата – 4:0.

Точката на спора сложи Даниел Генов в 63-ата минута. Той овладя подаване от резервата Мирослав Будинов в наказателното поле, финтира пазача си и с диагонален шут разстреля Кацарев за 5:0.

В следващия кръг Ботев Враца гостува именно срещу Витоша Бистрица, като резултатът от този мач би могъл да се окаже без значение за крайното класиране, ако Витоша не победи Етър утре.

БОТЕВ ВРАЦА – ВЕРЕЯ 5:0

1:0 Валери Домовчийски 14'-д.

2:0 Илия Миланов 43'

3:0 Теофилос Курупис 56'-авт.

4:0 Кристиян Кацарев 58'-авт.

5:0 Даниел Генов 63'

Ботев Вр (4-1-4-1): Красимир Костов – Едгар Тур, Илия Миланов, Венцислав Керчев, Андреас Васев – Георги Вълчев (84' - Денис Русинов) – Даниел Генов (66' - Милан Вушорович), Симеон Мечев, Емил Стоев (60' - Мирослав Будинов), Петър Атанасов – Валери Домовчийски /к/;

Старши треньор: Сашо Ангелов

Верея (4-4-2): Кристиян Кацарев – Веселин Весков, Иво Иванов /к/, Габриел Желязков, Теофилос Курупис – Божидар Христов (71' - Стилиян Тенев), Бранислав Василиевич, Стелиян Колев (85' - Петър Янков), Велин Желязков (57' - Хрвоие Ризванович) – Денислав Станчев, Станислав Маламов;

Старши треньор: Иван Вутов

Стадион: „Христо Ботев” (Враца)

Главен съдия: Станимир Тренчев