Отборът на Етър постигна класическа победа над Верея с 3:0 в първи мач от група А на втората осмица в Първа лига, правейки чудесен подарък за 53-ия рожден ден на старши треньора си Красимир Балъков. Великотърновският тим демонстрира голямата си класа над клетия тим на Верея, който реши да се разделя с една дузина отбор по време на паузата за национални отбори и да гони спасението в родния футбол с юноши.

Младоците на старозагорския тим играха на върха на възможностите си, ала класата на Етър е повече от сериозна и направи така, че поведението на Верея на стадион „Ивайло” да изглежда повече от трагично. За капак в средата на второто полувреме се контузи и капитанът на отбора – Иво Иванов, след което петицата в защитата на Верея бе изградена от четирима юноши.

Иначе головете в старопрестолния град започнаха да падат в 27-ата минута, когато Велко Батрович откри, а в 43-ата Даниел Младенов удвои аванса на Етър. Третият гол отново бе дело на Батрович, но той падна през второто полувреме – в 54-ата минута. „Болярите” направи още една дузина пропуски, като само добрите изяви на Кристиян Кацарев предотврати тотално унижение за неговия тим.

Играч на мача: Велко Батрович

Така Етър продължи да е лидер в първа група на втората осмица и има 43 точки актив, докато Верея остава последен с шест точки, като третия Витоша Бистрица има мач по-малко и 19 пункта повече от старозагорския тим.

Класиране Група А Първа лига


ЕТЪР - ВЕРЕЯ 3:0

1:0 Велко Батрович (27')

2:0 Даниел Младенов (43')

3:0 Велко Батрович (54')


Пълният господар през първото полувреме бе отборът на Етър. Домакините надделяваха по категоричен начин над клетия си опонент, който риташе смело топката, без да опитва да затрудни по какъвто и да е начин Етър.

Първата опасна ситуация дойде в петата минута, когато Велко Батрович напредна отляво и увлече трима футболисти на Верея. Той намери начин да подаде към Даниел Младенов, който бе останал сам в наказателното поле и последва удар, който бе отразен от Кристиян Кацарев. Малко по-късно и Аласана Мане можеше да открие, но вратарят на Верея пак се намеси добре.

Рожденникът Балъков: Мачът с Локо Пд е двубоят на сезона

В 16-ата дойде първият фрапантен пропуск за Етър. Александър Георгиев центрира ниско по земя за Велко Батрович, който по незнайни причини бе оставен абсолютно сам, макар че всички бранители на Верея бяха в наказателното си поле. Вместо Батрович да отиграе по-качествено ситуацията, той опита да порази веднага Кацарски, с пета, но ударът му прелетя над гредата. Три по-късно великотърновци стигнаха до друг голям пропуск, отново на Батрович.

32 снимки

Черногорецът бе изведен от Иван Стоянов, но загуби баланс и ударът му срещу Кацарев приключи далеч в аут.

След 25 минути игра Етър имаше пореден шанс, като Иван Стоянов отправи удар по диагонала, но топката профуча встрани. Все пак две по-късно „болярите” поведоха в резултата. Топката отиде вдясно към Стоянов, който центрира между линията на вратаря и защитата на Верея. Топката бе отклонена от футболист на гостите, но в крайна сметка стигна до Батрович, който от пет метра не пропусна да открие – 1:0.

В 43-ата минута пък домакините удвоиха своя актив. Аласана Мане намери прекрасно Даниел Младенов през средата. Нападателят финтира Габриел Желязков и Кристиян Кацарев и остана сам срещу вратата и с удар по земя прати топката за 2:0.

В самия край на полувремето пък отпускане при футболистите на Етър направи така, че вратарят Анатоли Господинов трябваше да се намесва след солова акция на Бедри Рюстемов. Второто полувреме не предостави нищо различно на фона на първата част, като разликата бе, че Етър вкара само един гол, но пропусна куп възможности към вратата на Верея.

Още в 49-ата минута Иван Стоянов нацели дясната греда на гостите, след като отправи техничен удар с външен фалц след чуден пас от Милчо Ангелов. Пет по-късно „болярите” направиха преднината си класическа. Кольо Станев изгради цялата атака на домакините и пусна перфектен пас по земя за Велко Батрович, а нападателят на Етър със силен удар прати топката във вратата - 3:0.

След тъкмо час игра Батрович направи поредния си голям пропуск в мача. Аласана Мане достави прекрасен пас зад защитата за черногореца, а той остана сам срещу Кацарев. Той стреля, но вратарят на Верея отклони топката в корнер с десния крак.

В 64-ата минута пък Артьом Артюнин нацели гредата с глава след центриране от ъглов удар на Иван Стоянов. Миг по-късно след ново центриране на капитана на Етър Иван Скерлев нанесе удар с глава, но Кацарев спря топката с дясната си ръка на голлинията. Последва добавка на Пехливанов, но ударът му бе отново спрян от вратаря.

Асистентът на Вутов във Верея: Трупаме опит, пък каквото стане

Пет по-късно пък Георгиев центрира отляво към Иван Стоянов, който нахлу на скорост и отскочи, за да стреля с глава, но Кацарев отново се прояви добре, за да спре възможното опозоряване на Верея.

В 74-ата минута пък главният страничен съдия отмени абсолютно редовен гол на Милчо Ангелов, тъй като маркира несъществуваща засада на Велко Батрович.

До края на мача пропуски направиха Милчо Ангелов и Иван Стоянов, като това бяха и последните по-сериозни ситуации пред вратата на Верея. В предстоящия кръг Етър приема Ботев Враца на „Ивайло”, докато Верея ще домакинства на Витоша Бистрица в мачове от група „А” на втората осмица на Първа лига.

Етър (4-4-2): Анатоли Господинов – Артьом Артюнин, Иван Скерлев, Кольо Станев, Александър Георгиев – Георги Сърмов (46' - Яни Пехливанов), Аласана Мане (62' - Аласана Мане), Илия Джамов, Иван Стоянов /к/ - Даниел Младенов (46' - Милчо Ангелов), Велко Батрович

Треньор: Красимир Балъков

Верея (4-4-2): Кристиян Кацарев – Денис Иванов, Габриел Желязков, Иво Иванов /к/ (67' - Велизар Ганев), Веселин Весков – Теофилос Курупис, Бранислав Василиевич, Бедри Рюстемов, Денислав Станчев – Хрвоие Ризванович (85' - Стелиян Колев), Станислав Маламов (74' - Божидар Христов)

Треньор: Иван Вутов

Съдия: Драгомир Драганов (Варна)

Стадион: „Ивайло”, (Велико Търново)