Дисциплинарната комисия на БФС наложи тежка глоба на последния в класирането на Първа лига Верея на заседанието си в понеделник. Нейният председател Юрий Кучев разкри и защо има такава санкция срещу старозагорския клуб. Причината е в съмнителния изход на три мача с негово участие - срещу Берое, Славия и ЦСКА от есенния дял на шампионата. 

Сигнал за това е получен от УЕФА, която разполага със софтуер, следящ съмнителни отклонения при залозите в букмейкърските къщи по света, касаещи определени срещи. А санкциите са описани в правилника на БФС за подобни провинения. 

"Ако не ме лъже паметта, ставаше думата за мачове на Берое, Славия и ЦСКА с Верея. УЕФА има специален софтуер, специална програма, това си е нещо рутинно, с което хваща отклонения в залаганията за определени срещи. Верея в три. Имаме официален сигнал от УЕФА."

"Дисциплинарната комисия може да наложи само санкциите, които са предвидени в правилника. Дали е ефективно или не е - това е по разпоредбите. Досега има ефект за други клубове, тъй че защо да няма за Верея", заяви председателят на комисията Юрий Кучев пред "Би Ти Ви". 

Пред медията отговориха и от засегнатия старозагорски клуб. Позицията на "лъвовете" изрази административният им директор Николай Демирев. 

"Мачовете, за които получихме сигнали, са срещу Славия, Берое и ЦСКА. В единия мач сме паднали 4:0 - предупреждават ни, във втория с 5:0 - пак ни предупреждават, но за мача с ЦСКА да плащаме глоба, че сме паднали само с 1:0. Това не го разбирам... За тази глоба, която получаваме срещу ЦСКА, това не е в нашата градина."

"Някой от ръководството, нашето, трябва да влезе в съблекалнята на ЦСКА да им каже да не вкарват голове ли? Не знам как да го разбирам... Отборът, като изпадне в криза, нормално е да падне с 3, 4 или 5 на 0. Когато играе по-добре - нормално е да падне с 1:0 или да пък направи 0:0."

"Ако си мислите, че и мачът с Лудогорец е нагласен - това ще бъде върхът на айсберга. Нашият отбор играе единствено за оцеляване в групата и не влиза в такива схеми с уговорени мачове. Нямам такива съмнения", заяви Демирев.