Със солидно представяне ЦСКА се завърна на пътя към победите в Първа лига, след като надви с категоричното 4:0 гостуващия Верея в мач от шестия кръг в родното първенство. Кирил Десподов откри резултата в 16-тата минута за „армейците”, а в 47-ата удвои преднината на домакините. Едвин Джеси пък бе точен в 67-ата минута, а Мауридес оформи крайния резултат на „Българска армия” с гол в 85-ата минута. Това е най-категоричната победа на Нестор Ел Маестро, откакто е начело на ЦСКА, а неговите възпитаници го зарадваха с много силен мач за родните стандарти, а представянето на Верея в София също трябва да се отличи, след като хората на Небойша Лекич се опитваха да стоят равностойно на опонента си от столицата.

Това бе първи мач за футболистите на ЦСКА след загубата от един от големите конкуренти Лудогорец през миналия уикенд (0:1).

С победата си ЦСКА се затвърди на второто място с 15 точки и е на точка зад лидера Левски. „Армейците” се откъснаха и на четири точки пред третия Лудогорец, който по-рано в неделния ден завърши 0:0 като гост на Славия.

Тук, специално за вас, следихме срещата минута по минута.

Срещата можете да гледате на живо по DIEMA SPORT, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.BG

Нестор Ел Маестро стартира с 4-2-3-1, като Мауридес поведе атаката на „армейците”, а Божидар Чорбаджийски се завърна в стартовия състав на ЦСКА, за сметка на Стивън Перейра. Тиаго Родригес започна на обичайната си позиция зад нападателя за селекцията на Ел Маестро.

Неманя Лекич пък избра същата постройка за старозагорци, като Антон Огнянов беше на върха на атаката за гостите, а Вушрович, Малек и Диара го подпомагаха от по-задни позиции. Капитанът Иво Иванов е обратно на терена с екипа на Верея, след като отсъства в предходния кръг, тъй като изтърпяваше наказание.

ЦСКА очаквано стартира доминантно в първите минути на срещата, като възпитаниците на Небойша Лекич затваряха по превъзходен начин набезите на футболистите на „армейците”. Верея показваше добра игра в защита, а при единичните опити да създаде атака, то старозагорци го правеха с плавно изнасяне на топката, а не с безразборно изритани топки.

В 13-ата минута плеймейкърът на ЦСКА Тиаго Родригес изгуби в центъра на терена, а топката бе пусната към Антон Огнянов. Бившият футболист на Левски премина през Божидар Чорбаджийски и проби към аутлинията, но капитанът Николай Бодуров го блокира по перфектен начин и неутрализира опасността.

Три по-късно ЦСКА съумя да пречупи блока на Верея след добра комбинация отляво. Рубен Пинто видя отляво Едвин Джеси, който центрира остро към застаналия на върха на атаката на ЦСКА и отблизо с глава откри за „червените” – 1:0 за ЦСКА.

Верея не се посвени да продължи да играе красив футбол на „Българска армия” и не се притесни от факта, че губи от ЦСКА в София.

Малко след гола Борис Секулич овладя вдясно и видя Мауридес в наказателното поле, но нападателят на ЦСКА прибърза с отскока си и стреля над гредата на Георги Георгиев. В 31-ата минута Рубен Пинто пробва мерника си от разстояние, но стражът на гостите уверено улови топката.

Осем по-късно Ангел Лясков овладя тежко отляво, но десният бек Мачадзе не го парира добре. Това позволи на Лясков да стреля диагонално с десния крак, но опитът му бе блокиран от бранител на Верея.

Домакините започнаха второто полувреме по много амбициозен начин, като играта на хората на Нестор Ел Маестро подчертано показваше, че желанието е за експресен втори гол. И той стана факт след едва 101 секунди.

Кристиян Малинов видя Десподов отдясно, чиято позиция бе покрита от Корупис. Крилото на ЦСКА овладя и стреля мощно, за да удвои аванса на „армейците” – 2:0.

Три по-късно Десподов можеше да стигне до своя хеттрик, но Георги Георгиев с героична намеса предотврати трети гол във вратата си.

Вихреното темпо, зададено от ЦСКА през второто полувреме, се задъра и Едвин Джеси бе близо да вкара в 56-ата, но Мачадзе се метна пожертвователно пред топката, за да му попречи да стреля.

Точно след час игра именно Джеси стреля силно от разстояние, но топката се спря в напречната греда на Георги Георгиев. При последвалата акция от „червените” Мауридес бе намерен фронтално срещу вратата на Верея, но ударът му мина встрани.

Пет минути по-късно ЦСКА имаше двоен шанс, но вратарят на Верея се представи за пореден път на висота на „Българска армия”. Десподов се откъсна след бърза контраакция на ЦСКА и стреля с левия крак, но Георгиев парира опита. Топката отиде в Мауридес и стреля мигновено, но отново Георгиев блокира опита за „червените”.

В 67-ата минута Едвин Джеси бе в прегръдките на своя съотборник, след като получи елегантен пас от Мауридес и сам срещу вратаря на Верея направи разликата в мача класическа – 3:0.

В 79-ата капитанът на домакините Николай Бодуров стреля от дистанция, но Георги Георгиев се разтегна максимално, за да отрази удара.

Пет по-късно ЦСКА покачи преднината си на четири гола. Мауридес се бе изтеглил вдясно от вратата на Верея и бе видян непоркит. Бразилецът прехвърли Георги Георгиев и прати топката към вратата на опонента, а Денис Василиев се опита да изчисти току пред голлинията, но не съумя и тя влетя за четвърти път във вратата на отбора му – 4:0.

До края на срещата влезлият като резерва Станислав Манолев опита мерника си зад центъра, но ударът му премина над напречната греда на Верея. Това бе последният значим финален щрих в последната неделна среща от шестия кръг на Първа лига.

Идния кръг ЦСКА гостува на Ботев Пловдив на стадиона в "Коматево", докато Верея ще приеме Славия на "Трейс Арена" в Стара Загора.

35 снимки

 

ЦСКА (4-2-3-1): Витаутас Черниаускас, Борис Секулич, Николай Бодуров /к/, Божидар Чорбаджийски, Ангел Лясков – Кристиан Малинов, Рубен Пинто (67' - Жанио Бикел) – Едвин Джеси (79' - Евандро), Тиаго Родригес, Кирил Десподов (73' - Станилав Манолев) – Мауридес

Треньор: Нестор Ел Маестро

Верея (4-2-3-1): Георги Георгиев – Годердзи Мачадзе, Иво Иванов, Денис Василиев, Теофилус Корупис – Емил Йоргенсен – Ндомбоу Александер – Милан Вушурович, Билел Малек (63' - Денислав Станчев), Сейдина Диара (80' - Милен Танев) – Антон Огнянов (56' - Емин Ахмед)

Треньор: Неманя Лекич

Стадион: „Българска армия”, (София)

Съдия: Ивайло Стоянов (Петрич)