Нов тупаник отнесе боксовата круша на Първа лига Верея. Последният в класирането тим от Стара Загора падна само с 0:2 в домакинството си на Витоша Бистрица, но трябва да благодари само на вратаря си Кристиян Кацарев, че не отнесе дори двуцифрен погром. 

Григор Долапчиев в самото начало и ветеранът Емил Гъргоров малко преди края бяха точни, за да донесат трите точки на "тигрите". А клетият им съперник продължава вече 28 кръга без победа и над една година, без да е вкусил сладостта на трите точки от един мач. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Кристиян Кацарев (Верея)

Бадема: Много изпуснахме, малко самочувствие ни трябва

Кирилов: Бяхме с класа над Верея

Вратарят на Верея: Всички тук играем за чест, не за пари

Преди почивката мачът се игра само на една врата. Домакините се бяха прибрали дълбоко в защита и не направиха нищо интересно в предни позиции, като дори нямаха удар към вратата на съперника. А пред тяхната голлинията вреше и кипеше. 

Още в 6-та минута "тигрите" изпуснаха първия си шанс. Тогава Емил Гъргоров центрира от пряк свободен удар, но защитата изби. Топката пак стигна до него, а мекото му центриране към далечната греда беше за Юлиян Попев, но той не успя да засече топката, която щеше да влезе във вратата, ако го беше сторил. 

Но гостите бързо откриха резултата. Това се случи в 12-та минута, когато Лъчезар Котев пусна страхотен дълъг пас за Бадема, който се озова сам срещу вратаря, но стреля в крака му. При добавката обаче Григор Долапчиев на празна врата с глава просто нямаше как да пропусне - 1:0. 

Това попадение не успокои бистричани, напротив. Те търсеха и бърз втори гол, за да пречупят окончателно съперника. Но нямаха абсолютно никакъв късмет, а и концентрация в завършаващата фаза на атаката. А положенията не липсваха. 

Григор Долапчиев пробва да прехвърли от воле Кристиян Кацарев от 16-та минута, но Иво Иванов беше на 2-3 метра пред голлинията и изби. Натискът на Витоша малко стихна след това, за да се развихри с пълна сила от 30-та минута нататък. 

Точно в тази минута Четин Садула беше близо до гола, когато получи пас на левия фланг, напредна към наказателното поле и с хубав фалцов удар към далечната греда можеше да удвои, но в последния момент вратарят отклони влизащата до стълба топка. 

Само две минути след това капитанът на "тигрите" по превъзходен начин изведе Иван Вълчанов сам срещу вратаря, но ударът му беше отразен от него. После Попев и Гъргоров се изредиха с пропуски, а Бадема аристократично изпусна поредно положение в 35-та минута. Тогава защитник на Верея му подари топката в наказателното поле, но ударът му пак беше спасен от Кацарев. 

До почивката старозагорци продължиха да са като боксова круша и само да инкасират удари. Пропуските се редуваха един след друг, а в продължението на първата част Юлиян Попев отправи два страхотни удара от чисти позиции, като при първия Кацарев изби в корнер, а след това с глава прати топката на няколко сантиметра встрани от вратата. 

Така почивката дойде при един гол аванс за гостите, а след подновяването на играта картинката не се промени много, дори изобщо. От самото начало на втората част домакините бяха натикани в наказателното си поле и положенията започнаха да валят пред вратата им. 

Само до 49-та минута гостите пропуснаха цели три положения, които просто трябваше да завършат с гол. При първото от тях младият Веско Весков пробва да върне на вратаря си, но изведе Григор Долапчиев сам срещу Кацарев. Нападателят го преодоля, но не успя да уцели опразнената врата. 

В следващата атака Иван Вълчанов центрира успоредно на голлинията от десния фланг, там Иван Вълчанов засече топката от вратарското поле, но в последния момент тя беше изчистена в корнер. След него пък се стигна до продължително разиграване, при което Юлиян Попев беше оставен непокрит пред вратарското поле и стреля, но топката прелетя над вратата. 

Гостите продължиха да пилеят положение след положение и можеха да бъдат облети с леден душ при първата нормална атака на Верея. В 56-та минута Станислав Маламов с прекарсен пас намери Денислав Станчев на границата на наказателното поле, той стреля от трудна позиция, но топката срещна напречната греда. При добавката Велин Желязков не можа да уцели вратата. 

След този лек шок "тигрите" се посъвзеха и отново пренесоха всичко в половината на "лъвовете". Но пропуските продължиха с лека ръка, а Лъчезар Котев на два пъти излиза сам срещу Кацарев, но първия път беше спрян с крак, а втория - с ръка. Всичко това в рамките на минутка. 

Витоша продължи да атакува по-интересно, по-опасно, но отново пропуските се редуваха един след друг, кой от кой по-фрапантен. Венци Бонев, който след месец навършва 39 години, нахлу в наказателното поле на Верея и стреля мощно от границата на вратарското поле, но вдигна много високо топката и тя отиде в аут. 

В следващата атака за гостите на стрелкова позиция пред наказателното поле се озова Иван Вълчанов, чийто силен и точен удар за пореден път беше спасен от вратаря Кацарев, който беше истинският герой за отбора си и предотврати втория гол. 

Но въпреки геройствата на стража, попадение просто нямаше как да не падне при такъв натиск. И той стана факт в 80-та минута. Тогава ветеранът Емил Гъргоров направи страхотна комбинация с Юлиян Попев, при която го изведе сам в наказателното поле, бившият капитан на Пирин действа умно и върна за Бадема пред вратарското поле и от там той не сбърка - 2:0. 

След тази ситуация мачът просто се доиграваше. Витоша спря да търси попадение, Верея и да искаше не можеше да организира нещо интересно в предни позиции и така всичко приключи без повече попадения в двете врати. 

С тази развръзка бистричани събраха 28 точки и имат някакви теоретични шансове да се преборят с Ботев Враца за баражите за Европа. Това обаче по-скоро граничи с фантастиката. Верея пък си остава последен със само 6 точки, без победа и очаква битките за оцеляване, макар това да изглежда почти невероятно, ако старозагорци продължават да играят така. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Верея: Кристиян Кацарев, Иво Иванов, Веселин Весков, Мидат Галбаев, Теофилос Курупис, Станислав Маламов, Бранислав Василиевич, Велин Желязков, Божидар Христов, Бедри Рюстемов, Денислав Станчев;

Резерви: Цветомир Нейков, Хрвойе Ризванович, Габриел Желязков, Стелиян Колев, Стилиян Тенев, Велизар Ганев, Денис Иванов;

Витоша Бистрица: Християн Василев, Венцислав Бонев, Четин Садула, Петко Цанков, Емил Гъргоров, Григор Долапчиев, Лъчезар Котев, Иван Вълчанов, Ивайло Лазаров, Юлиян Попев, Михаил Милчев;

Резерви: Николай Георгиев, Румен Гьонов, Георги Амзин, Даниел Кутев, Георги Купенов, Наско Милев, Кристиян Кочилов.